Cuvânt înainte#

Nu de puține ori suntem puși în situația de a face un calcul matematic plictisitor (o integrală dublă, inversarea unei matrice etc.) și ne întrebăm cum de avem o tehnologie atât de avansată în jurul nostru și care totuși nu ne poate răspunde instant la aceste curiozități.

Această carte își propune să clarifice modul în care, din punct de vedere practic, un inginer transpune matematica în faimoasele cifre binare pentru a o îmblânzi.

Audiența#

Din punctul meu de vedere, orice inginer care ia în serios studiile sale poate beneficia în urma înțelegerii conceptelor prezentate aici.

În ceea ce privește Facultatea de Automatică și Calculatoare: către studenții din anul I ce sunt confuzi de abundența materialelor pe care trebuie să le învețe, respectiv cei ce se întreabă de corectitudinea resurselor online cu care se întâlnesc - bine ați venit!

Totuși, vreau să fac următoarea remarcă: parcurgerea acestui material nu suplinește în totalitate explicațiile oferite de cadrele didactice în timpul orelor de curs și de laborator!

Structura cărții#

Prima ediție a acestei cărți este formată din două părți:

  1. Metode numerice matriceale

    1. Factorizare LU

    2. Factorizare QR

    3. Eliminare gaussiană

    4. Metode iterative de soluționare a sistemelor de ecuații liniare

    5. Valori proprii

  2. Metode numerice funcționale

    1. Ecuații și sisteme de ecuații neliniare

    2. Metode de interpolare

    3. Metode de aproximare

    4. Derivare numerică

    5. Integrare numerică

    6. Ecuații diferențiale

Astfel, aceasta va încerca să se muleze cât mai bine pe formatul cursului de Metode Numerice de la Facultatea de Automatică și Calculatoare (CTI).

Din nefericire însă, metodele numerice nu au fost concepute să fie parcurse liniar, ceea ce înseamnă că, acolo unde este absolut necesar, vor exista trimiteri între (sub)capitole, într-o manieră ce poate părea haotică. Adesea, anumite concepte pot fi sărite și se poate reveni atunci când nivelul de cunoștințe necesar este pe măsura capitolului atacat.

Fiecare capitol va conține o secțiune dedicată pentru lectura suplimentară. Aceasta își propune să prezinte resursele utilizate pentru capitolul în cauză, precum și alte informații și curiozități pentru cei interesați.

Despre autor și carte#

Pentru mai multe detalii despre autor, vizitați site-ul meu, v-vintila.com. Veți găsi acolo (poate prea multe) informații despre mine!

Cum a pornit totul?#

Această carte a fost inițial gândită să fie un simplu breviar teoretic, scris în \(\LaTeX\), gândit în primul rând pentru mine, întrucât am probleme neinsignifiante de memorie - așadar, îmi voi dedica această carte mai întâi mie, iar apoi tuturor studenților dedicați!

Licență#

Cartea "Metode Numerice" se află sub o licență Creative Commons Attribution‑NonCommercial‑ShareAlike 4.0 (CC BY-NC-SA).

Cu alte cuvinte, întreg materialul poate fi copiat și redistribuit, modificat și îmbunătățit, atât timp cât drepturile de atribuire și constrângerile de redistribuire sub aceeași licență se respectă. Nu este permisă utilizarea materialelor în scop comercial!

Pentru detalii suplimentare, puteți consulta acest site.

Donații#

Am decis să fac această carte complet gratuită și accesibilă tuturor la o simplă apăsare de buton! Cu toate acestea, am dedicat foarte multe ore încercând să scriu materialul pe care îl aveți acum în fața ochilor.

Din acest motiv, aș aprecia enorm orice sprijin, fie acesta financiar (RO28 RNCB 0857 1709 5964 0001) sau printr-o altă contribuție care să crească acest proiect.

Mii de mulțumiri tuturor celor care m-au ajutat!