Ce studiem?#
Funcțiile sunt modalitatea principală prin care comunicăm cu matematica. Tocmai de aceea, există o multitudine de algoritmi ce încearcă să facă legătura între lumea numerică a calculatoarelor și precizia infinită a matematicii - de la modul în care se reprezintă funcțiile în memorie, până la derivarea și integrarea lor.
Asemănător metodelor numerice matriceale, vom dezbate numai o mică parte a acestui univers, încercând să ne focalizăm pe cele mai simple metode de care dispunem.
Capitolele discutate#
Dacă pentru prima parte a cărții aveați nevoie de un fundament algebric bine pus la punct, de data aceasta vă este util unul analitic - tot ce înseamnă analiză de liceu și câteva noțiuni de facultate (serii Taylor, derivate parțiale, poate puțin despre ecuațiile diferențiale).
Vom porni discuția cu ecuațiile neliniare, de care nu am menționat încă nimic. Există numeroase metode prin care găsim soluții și pentru acestea, respectiv pentru sistemele de ecuații neliniare.
Trecem apoi prin câteva modalități de interpolare și aproximare, sau, pe scurt, cum facem să ținem minte în memorie o infinitate de puncte prin care se caracterizează o funcție oarecare fără să le ținem minte propriu-zis.
Urmează apoi să derivăm și să integrăm funcțiile noastre, ca mai apoi să putem rezolva ecuații diferențiale ordinare, punct în care încheiem materia pe care ne-am propus să o predăm.
Licență#
The book "Metode Numerice", written by Valentin-Ioan Vintilă, is licensed under CC BY-NC-SA 4.0